Foliedruk tips & tricks

Foliedruk is razend populair. Toch blijven de mogelijkheden nog te vaak onderbelicht. Onze foliedruk expert blaast het stof van deze eeuwenoude druktechniek, deelt haar diepste geheimen en beantwoordt de meest gestelde vragen.

1. Is het mogelijk reliëf te creëren met foliedruk?

Dat kan zeker, al zijn die impressies eerder klein. Dezelfde diepe indruk als bij letterpress is jammer genoeg niet mogelijk. Tenzij je natuurlijk foliedruk en blinddruk en/of diepdruk zou combineren, wat voor een ongeëvenaard effect zorgt!

2. Wat is de minimale lettergrootte als je drukt met foliedruk?

Om je daar echt goed in te adviseren, moeten we je ontwerp bekijken. Een zekerheid is wel: kleine lettertypes en afbeeldingen met kleine aangrenzende vlakken zijn niet geschikt voor foliedruk. Een lettertype van 8 punten of minder is gewoon te klein.

Indien je met fijne details werkt, zorg ervoor dat je lijndiktes minimum 0,3 mm dik zijn. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat een deel van het detail wegvalt tijdens het belichten van het cliché.

3. Hoe moet ik speciale processen aanduiden in mijn bestand?

Stanslijnen, schikkingen, salersnijlijnen, perforaties, randkleuring en andere elementen of processen die een aanvulling vormen op foliedruk, moeten een eigen laag hebben in je bestand. Zet ze in overdruk en geef ze een spotkleur met de juiste benaming zodat onze drukkers deze kleur kunnen aan- en uitschakelen wanneer nodig.

4. Zijn er folie-swatches verkrijgbaar?

We werken met verschillende partners, waardoor je altijd zeker bent van de juiste folie voor jouw project. We zorgen ervoor dat je op voorhand goed op de hoogte bent van de mogelijkheden.

5. Zijn er specifieke ontwerpvereisten voor het toevoegen van kleur op snee?

Voor het beste resultaat met foliedruk laat je illustraties of afbeeldingen best niet over de snijrand lopen. Door de impressie op een afstand van de rand te houden, blijft die duidelijk afgelijnd. Kleine grafische elementen zoals lijnen en klein gedrukte tekst kunnen in elkaar overlopen. Grote grafische gebieden kunnen problemen veroorzaken.

6. Kan ik mijn gestanste visitekaartjes van kleur op snee voorzien?

In principe niet, al kan het bij eenvoudig stanswerk zoals een cirkel wel. Maar papierranden die met een matrijs zijn gesneden, kunnen niet schoon genoeg worden gekleurd om aan onze kwaliteitsnormen te voldoen.

We blijven de website van Buroform wekelijks aanvullen met meer inspiratie en weetjes. Wil je hiervan als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons op je favoriete social mediakanaal.